Dankzij de recente overnames van energieleveranciers, zijn de meeste en grootste leveranciers in buitenlandse handen. Leveranciers die zich profileren als 100% groen, worden overgenomen door grijze partijen. Consumenten betalen zelf de cashbacks. Dit zijn de berichten van de laatste tijd en dat is niet waar de liberalisering van de energiemarkt voor bedoeld was. Klanten zijn daar nu juist de dupe van in plaats van dat ze profiteren van een marktwerking op gebied van prijs en transparantie. Maar er is een tegenbeweging gaande: Coöperatieve energie, waarbij Nederlandse burgers de energie weer in eigen handen krijgen. In handen van onszelf, als toekomst voor onze kinderen.

De energiemarkt wordt op dit moment voornamelijk gedomineerd door enkele grote energieleveranciers. Allemaal met een commerciële insteek, waarbij winstbejag voorop staat. De commerciële partijen hanteren daarvoor cashbacks. Hiermee houden zij een model in stand, waarbij een groot deel van de mensen jaarlijks switchen van energieleverancier. Op lange termijn slecht voor alle betrokken partijen en met name slecht voor de consument. Minder investeringen in groenere energie en de energietarieven worden daar niet interessanter van.

Maar er is ook een alternatief in opkomst, waarbij wel op een structurele manier wordt omgegaan met verduurzaming en het verlagen van tarieven. Een leverancier die wel bijdraagt aan de eigenlijke doelstellingen van de liberalisering. Dit is de beweging die nu vanuit de burgers zelf ontstaat in de vorm van burgerinitiatieven, zoals lokale energiecoöperatie Peel Energie

Deze coöperatie uit Peel en Maas vormt samen met meer dan 40 andere lokale energiecoöperaties in Nederland het collectief om | nieuwe energie: De enige leverancier die alle energie lokaal en duurzaam opwekt, zónder winstoogmerk. Hoe meer het collectief groeit, hoe scherper de tarieven worden en hoe meer duurzame opwek ze kunnen realiseren. Dit kan, doordat het collectief geen winstoogmerk heeft. Hierdoor wordt de energieprijs bij groei juist wel goedkoper en wordt het collectief zelfs de goedkoopste leverancier in de totale markt. Zij zijn hierom al 5 jaar op rij beoordeeld met een 10 in de Stroomranking van de Consumentenbond, Greenpeace en Natuur & Milieu.  

Steeds meer mensen in Nederland zijn bekend met de duurzame manier van opwekken en afnemen van energie. Zowel de klant als het milieu profiteert hiervan. Daarnaast is het de enige manier om de verduurzaming in Nederland op het gebied van energieverbruik te bewerkstelligen: de energie voor iedereen betaalbaar maken en iedereen mee te laten profiteren. Zo creëren we samen een schone toekomst voor de nieuwe generaties. Al duizenden mensen zijn om.Ga ook mee om, kijk op www.samenom.nl/hierom

website door: Logo In de Gymzaal

Geef je nu op voor het Gebiedsatelier Zonnepark Spiesberg

popup bijeenkomst spiesberg grashoek 20 okt ankerplaats

popup bijeenkomst spiesberg grashoek 20 okt ankerplaats