Gemeentehuis Peel en Maas, Panningen

Project IJsverwarming Huis van de gemeente Peel en Maas

Het idee kwam destijds van Gloei (Peter Wilms) en is later door Peel Energie omarmd. De ijsverwarming, een vreemd gekozen naam voor een verwarmingssysteem dat nu al vanaf 2013 het huis van de gemeente in Peel en Maas verwarmt en in de zomer koelt. In 2016 is het gascontract opgezegd, het huis van de gemeente wordt nu op basis van elektriciteit verwarmd en gekoeld. 

Het systeem bestaat uit een zon-luchtwarmtecollector,  een betonnen buffertank, twee warmtewisselaars, een warmtepomp en een warmte-afgiftesysteem op lage temperatuur. 

De kern van dit klimaatsysteem is een ondergronds (ijs)reservoir. Dit reservoir is de opslagplaats voor primaire energiebronnen en is gevuld met water als opslagmedium.

De warmte-energie wordt stap voor stap via de warmtepomp aan het reservoir onttrokken en het water wordt afgekoeld tot 0 °C. Het bevriezingsproces dat ontstaat bij verdere warmteonttrekking, is gewild aangezien de fasewisseling van water in ijs nog meer energie oplevert. De temperatuur blijft constant op 0 °C, maar er komt veel kristallisatie-energie vrij die door de warmtepomp kan worden gebruikt om het gebouw te verwarmen. Dit komt overeen met de energie die vrijkomt als water van 80 °C afgekoeld wordt tot 0 °C.

In de maanden maart en april wordt maximaal warmte uit de waterbuffer gehaald om het Huis van de Gemeente te verwarmen. In de waterbuffer ontstaat ijsvorming. In de zomermaanden mei t/m augustus wordt er koude uit de buffer gehaald om te koelen. In de maanden september en oktober wordt met warmte van de collectoren op het dak de waterbuffer opgewarmd tot wel 30 graden zodat in de winter de warmte uit de buffer weer gebruikt kan worden om het Huis van de Gemeente te verwarmen.  In maart begint de cyclus weer opnieuw.

Alle onderdelen op een rijtje: het systeem bevat collectoren, warmtewisselaars, een waterbuffer van 600 m3 , een koud water installatie buffervat, warmtepompen, warmteafgifte systeem, koudeafgifte systeem, allerlei pompen met kleppen en een zeer vernuft managementsysteem dat alles regelt. 

website door: Logo In de Gymzaal

Geef je nu op voor het Gebiedsatelier Zonnepark Spiesberg

popup bijeenkomst spiesberg grashoek 20 okt ankerplaats

popup bijeenkomst spiesberg grashoek 20 okt ankerplaats