Inmiddels hebben we de 1e informatiebijeenkomsten gehad en de hierbij behorende presentatie kunt u onderstaand terugvinden. Mochten er vragen zijn, stuur dan een mail naar info@zonneparkspiesberg.nl.

In Grashoek wordt een van de eerste waterstof producerende zonneparken ontwikkeld

In samenwerking met lokale energiecoöperatie Peel Energie ontwikkelt MorgenZon een nieuw zonnepark in Grashoek. Zonnepark Spiesberg blinkt uit in biodiversiteit en is landschappelijk optimaal ingepast. Het is bovendien een van de eerste zonneparken in Nederland die ter plekke de opgewekte elektriciteit gaat omzetten in groene waterstof.

De gemeente Peel en Maas geeft met Zonnepark Spiesberg invulling aan de klimaatdoelstellingen en speelt op innovatieve wijze in op de huidige uitdagingen rondom netcongestie, te weinig ruimte op het elektriciteitsnetwerk om projecten voor duurzame energieopwekking te kunnen realiseren. Het zonnepark- bestaande uit circa 36.000 zonnepanelen- zal naar verwachting in 2023 gereed zijn.

Waterstof

Jan Jaap Wesselink van MorgenZon: ‘Ik ben trots op dit zonnepark. Het is een voorbeeld van hoe je creatief en innovatief om kunt gaan met de huidige ontwikkelingen en uitdagingen in de energietransitie. We zijn dankzij de goede samenwerking met de lokale energiecoöperatie Peel Energie en de pachter in staat om een toekomstbestendig zonnepark te ontwikkelen met oog voor landschap, klimaat en met volledig in lokale handen. Het is momenteel één van de eerste zonneparken die elektriciteit gaan omzetten in waterstof. Deze energiedrager krijgt een belangrijke rol de komende jaren om meer duurzame energie op te kunnen gaan wekken.’

Biodiversiteit

Wethouder Paul Sanders van gemeente Peel en Maas prijst het zonnepark vanwege de grote aandacht voor biodiversiteit. Er is een uitgebreid plan voor de versterking van de natuur op het zonnepark. Zo komen er natuurvriendelijke oevers en wordt het perceel op ecologisch verantwoorde wijze beheerd.

Lokaal eigenaarschap

Het zonnepark wordt ontwikkeld door volledig Nederlandse partijen. Coöperatie Peel Energie en MorgenZon willen in de komende maanden het ontwerp samen met onder andere de gemeente, bewoners van Spiesberg en Grashoek en andere belanghebbenden verder uitwerken.

Naast procesparticipatie is er ook ruimte voor financiële participatie. Hierbij is voor zowel bewoners van de gemeente Peel en Maas aandacht en voor inwoners van naastgelegen gemeenten Deurne (Helenaveen) en Horst aan de Maas (Evertsoort).  Met de Coöperatie Peel Energie zijn afspraken gemaakt om 50% lokaal eigenaarschap invulling te kunnen geven en beheer van een omgevingsfonds. Hiermee wordt maximaal ingezet op lokaal eigenaarschap. Voorzitter Theo Neessen van Peel Energie geeft aan blij te zijn dat de coöperatie na de realisatie van Windpark Egchelse Heide de mooie uitdaging krijgt een zonnepark in Peel en Maas mee te kunnen ontwikkelen. Peel Energie staat voor een energie neutrale gemeente. ”De energie die we verbruiken wekken we zelf op”. Een mooie 2e stap in het behalen van de doelstelling.

Voor meer informatie kunt u onderstaande projectinformatie downloaden.

Via onderstaande link kunt u kijken naar een korte reportage over de komst van het zonnepark gemaakt door omroep P en M. Deze reportage is gemaakt in samenwerking met Theo Neessen (Peel Energie) en Jan Jaap Wesselink (MorgenZon)

website door: Logo In de Gymzaal

popup bijeenkomst spiesberg grashoek 20 okt ankerplaats

popup bijeenkomst spiesberg grashoek 20 okt ankerplaats